Aankoop van een troy ounce

Een troy ounce is de internationale standaard om het gewicht en de prijs van edelmetalen te bepalen.

Wat is een troy ounce?

De meeteenheid troy ounce wordt internationaal gebruikt om het gewicht en de prijs van edelmetalen te bepalen. Zowel voor goud, zilver, palladium en platina.

Strikt genomen komt het overeen met 31,1034768 g (gram) of 0,0311034768 kg (kilogram). De gebruikelijke afkorting is 1 oz tr (Groot-Brittannië) of 1 oz t (VS) – afhankelijk van de oorsprong van het woord. Daarmee is het echter niet

Avoirdupois ounce (gebruikelijk in de VS, Canada, GB) en de Britse eenheid “imperial ounce” moeten worden verward. Omdat dit niet de maateenheid is voor edelmetalen of medicijnen.

De meeteenheid wordt bijvoorbeeld gebruikt voor gouden munten en goudbaren. Bovendien hebben gestandaardiseerde goudstaven, volgens LBMA en LPPM, een uniform fijngewicht (nettogewicht) van 400 troy ounces.

Hoe bereken ik de prijs per troy ounce?

Het is een veelgemaakte fout om de prijs per kilogram om te rekenen naar de prijs per troy ounce.

Om om te rekenen moet u daarom de prijs per kilogram vermenigvuldigen met de omrekeningsfactor voor de prijs per troy ounce, d.w.z. 0,0311034768. Daarentegen moet u de goudprijs per troy ounce delen door de omrekeningsfactor voor kilogram per troy ounce om de prijs per kilogram te berekenen.

Post Uw Goud

Uw professionele goudhandelaar die u begeleidt en adviseert bij uw verkoop. 

 

Gratis taxering van uw edelmetalen

Uw prijs is gebaseerd op de dagprijs

100% retour garantie

100% discretie

De oorsprong van de troy ounce

De Franse stad Troyes is sinds de middeleeuwen een van de belangrijkste handelscentra, waar ook de term troy ounce van is afgeleid. Destijds werd er gezegd dat Troyes een grote impact had op de champagnehandel.

Overigens lijkt het oude centrum van Troyes in vogelperspectief op een champagnekurk. Of dat is tenminste wat de lokale bevolking zei, een interessante anekdote. In die tijd hadden de Franse bestuursmethoden een sterke invloed op de Aglo-Amerikaanse handel en de terminologie ervan.

Logischerwijs is de term troy ounce vernoemd naar de stad Troyes.

De toenmalige koning van Engeland, Henry II, nam de Troy ounce aan als het meetsysteem voor Britse munten.

De Amerikaanse Munt gebruikt de troy ounce sinds 1828 als meeteenheid om de Amerikaanse munten te reguleren. 

Omdat dit verantwoordelijk is voor het slaan van de Amerikaanse dollar. Zo blijkt uit het korte historische overzicht begrijpelijk de geschiedenis van de oorsprong van het concept van het ounce. Het wordt met name in de westerse wereld gebruikt.

Het is daarentegen relatief onbekend in China als vestigingsplaats. En voor dit doel wordt het metrische systeem van gram en kilogram gebruikt als een uniforme gewichtsmaat. Als gevolg hiervan passen westerse industrieën, zoals raffinaderijen uit Zwitserland, zich aan het Chinese monetaire systeem aan. Bovendien worden grotere repen omgesmolten tot kilobaren.

Een ander voorbeeld laat op indrukwekkende wijze zien dat China nog steeds weinig contact heeft met de troy ounce als meeteenheid. Sinds 2016 heeft People`s Bank of China de Chinese zilveren panda- en gouden pandamunten uitgebracht. Maar in een beperkt aantal. Bovendien hebben ze een gewicht van 30 gram en vervangen ze de vorige troy ounce versies van de pandamunten door 31.1034768 gram. 

Troy ounce - De gewichtseenheid voor zilver en goud

Zilver is een edelmetaal dat niet alleen in de industrie of geneeskunde wordt gebruikt. Zo komen handelaren in edelmetaal op veel manieren in contact met zilver. Hoewel de aan- of verkoop van zilveren munten, zilverbaren of zilveren sieraden. Omdat de mogelijke toepassingen divers zijn. Op de grondstoffenbeurzen is de gestandaardiseerde valuta-eenheid voor het handelen in zilver de XAG. Kortom, de XAG is de prijs van een ounce zilver. De meest populaire wisselkoers is de USD-XAG-koers. Een troy ounce zilver is dus gelijk aan 31,103 gram zilver.

 

Daarentegen is 1g rond zilver ongeveer 0,032 oz. De huidige zilverprijzen op de beurzen worden echter altijd in ounce (oz) weergegeven.

Met andere woorden: de huidige zilverkoers voor één troy ounce is € 15,07. Zodra je kijkt naar de prijsontwikkeling van zilver, zul je zien dat de prijs van zilver onderhevig is aan sterke schommelingen in de tijd.