goud-verkopen-geld

Beleggers kunnen in goud beleggen via exchange-traded funds (ETF’s), door aandelen in goudmijnen en geassocieerde bedrijven te kopen en fysieke producten te kopen. Deze investeerders hebben evenveel redenen om in het metaal te investeren als methoden om die investeringen te doen.

Sommigen beweren dat goud een barbaars overblijfsel is dat niet langer de monetaire kwaliteiten van het verleden bevat. In een moderne economische omgeving is papiergeld het geld bij uitstek. Ze beweren dat het enige voordeel van goud het feit is dat het een materiaal is dat in sieraden wordt gebruikt. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich degenen die beweren dat goud een actief is met verschillende intrinsieke kwaliteiten die het voor beleggers uniek en noodzakelijk maken om in hun portefeuilles goud en/of andere edelmetalen te houden.

  • Goudkevers, analysten die optimistisch zijn over goud, hebben investeerders vaak aangemoedigd om het edelmetaal te bezitten als onderdeel van een gediversifieerde langetermijninvesteringsportefeuille.
  • Goud wordt gezien als een afdekking tegen inflatie en een opslag van waarde door dik en door dun.
  • Het aanhouden van goud brengt echter unieke kosten en risico’s met zich mee, en de gegevens laten zien dat goud historisch gezien teleurstellend is op verschillende van zijn vermeende deugden.

Een korte geschiedenis van goud

Om het “gewicht” van goud volledig te begrijpen, moet men terugkijken naar het begin van de goudmarkt. Terwijl de geschiedenis van goud begon in 2000 voor Christus, toen de oude Egyptenaren sieraden begonnen te vormen, duurde het tot 560 voor Christus. dat goud begon als valuta te fungeren. In die tijd wilden kooplieden een gestandaardiseerde en gemakkelijk overdraagbare vorm van geld creëren die de handel zou vereenvoudigen. De creatie van een gouden munt met een zegel leek het antwoord te zijn, aangezien gouden sieraden al algemeen aanvaard en erkend werden in verschillende uithoeken van de aarde.

Na de komst van goud als geld, bleef het belang ervan groeien in Europa. Diverse Europese landen ontwikkelden vanaf 775 hun eigen op metalen gebaseerde valuta. De Britse pond (symboliseert een pond sterling zilver), shilling en pence waren allemaal gebaseerd op de hoeveelheid goud (of zilver) die het vertegenwoordigde. Uiteindelijk symboliseerde goud de rijkdom in heel Europa, Azië, Afrika en Amerika.

Goud in de moderne economie

Hoewel goud niet langer de Amerikaanse dollar ondersteunt of andere wereldwijde valuta’s, is het nog steeds belangrijk in de huidige samenleving. Het is nog steeds belangrijk voor de wereldeconomie. Om dit punt te bevestigen, hoeft u niet verder te kijken dan de balansen van centrale banken en andere financiële organisaties, zoals het Internationaal Monetair Fonds.

Momenteel zijn deze organisaties verantwoordelijk voor het bezit van bijna een vijfde van de wereldvoorraad van bovengronds goud. Bovendien hebben verschillende centrale banken hun huidige goudreserves aangevuld als gevolg van bezorgdheid over de wereldeconomie op de lange termijn

Goudstaaf

Goud behoudt zijn waarde op lange termijn

De redenen voor het belang van goud in de moderne economie zijn het feit dat het met succes zijn waarde, zijn rijkdom heeft behouden gedurende duizenden generaties. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd over in papier gedenomineerde valuta’s. Beschouw het volgende voorbeeld om de zaken in perspectief te plaatsen:

In het begin van de jaren zeventig was één ounce goud gelijk aan $ 35,7. Laten we zeggen dat je op dat moment de keuze had tussen een ounce goud of gewoon de $ 35. Ze zouden allebei dezelfde dingen voor je kopen, zoals een gloednieuw pak of een mooie fiets. Als u vandaag echter een ounce goud had en het zou omrekenen voor de prijzen van vandaag, zou het nog steeds voldoende zijn om een gloednieuw pak te kopen, maar hetzelfde kan niet gezegd worden voor de $ 35. Kortom, u zou een aanzienlijk deel van uw vermogen hebben verloren als u had besloten om $ 35 aan te houden in plaats van een ons goud, omdat de waarde van goud is gestegen, terwijl de waarde van een dollar is uitgehold door inflatie.

Goud als bescherming

Het idee dat goud zijn waarde rijkdom behoudt, is zelfs nog belangrijker in een economische omgeving waarin beleggers worden geconfronteerd met een dalende Amerikaanse dollar en stijgende inflatie. Historisch gezien heeft goud gediend als een afdekking tegen beide scenario’s. Met stijgende inflatie trekt de waarde van goud doorgaans aan.

Wanneer beleggers beseffen dat hun geld aan waarde verliest, zullen ze hun beleggingen gaan positioneren in een hard actief dat traditioneel zijn waarde heeft behouden. De jaren zeventig zijn een uitstekend voorbeeld van stijgende goudprijzen te midden van stijgende inflatie

De reden dat goud profiteert van een dalende Amerikaanse dollar, is omdat goud wereldwijd in Amerikaanse dollars wordt geprijsd. Er zijn twee redenen voor deze relatie. Ten eerste moeten beleggers die goud willen kopen (d.w.z. centrale banken) hun Amerikaanse dollars verkopen om deze transactie uit te voeren. Dit drijft uiteindelijk de Amerikaanse dollar naar beneden, omdat wereldwijde beleggers proberen te diversifiëren buiten de dollar. De tweede reden heeft te maken met het feit dat een verzwakkende dollar goud goedkoper maakt voor beleggers die andere valuta aanhouden. Dit resulteert in een grotere vraag van beleggers die valuta’s aanhouden die zijn gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Goud als een veilige haven

Of het nu gaat om de spanningen in het Midden-Oosten, Afrika of elders, het wordt steeds duidelijker dat politieke en economische onzekerheid een andere realiteit is van onze moderne economische omgeving. Om deze reden beschouwen beleggers goud doorgaans als een veilige haven in tijden van politieke en economische onzekerheid.

Waarom is dit?

Welnu, de geschiedenis zit vol met ineenstortende rijken, politieke staatsgrepen en de ineenstorting van valuta’s. In dergelijke tijden waren beleggers die goud in bezit hadden, in staat om hun rijkdom met succes te beschermen en in sommige gevallen zelfs de grondstof te gebruiken om aan alle onrust te ontsnappen. Daarom zullen beleggers, wanneer er nieuwsgebeurtenissen zijn die wijzen op een of andere vorm van wereldwijde economische onzekerheid, vaak goud kopen als een veilige haven.

Goud als een diversificatie van uw investeringen

Over het algemeen wordt goud gezien als een diversificatie van uw beleggingen. Het is duidelijk dat goud van oudsher heeft gediend als een investering die een diversificatiecomponent aan uw portefeuille kan toevoegen, ongeacht of u zich zorgen maakt over inflatie, een dalende Amerikaanse dollar of zelfs om uw vermogen te beschermen.

Als uw focus simpelweg op diversificatie ligt, is goud niet gecorreleerd met aandelen, obligaties en onroerend goed.

Goud als dividendbetalend actief

Goudaandelen zijn doorgaans aantrekkelijker voor groeibeleggers dan voor inkomensbeleggers. Goudaandelen stijgen en dalen over het algemeen met de prijs van goud, maar er zijn goed beheerde mijnbouwbedrijven die winstgevend zijn, zelfs als de goudprijs gedaald is. Stijgingen in de prijs van goud worden vaak vergroot in de prijzen van goudaandelen. Een relatief kleine stijging van de goudprijs kan leiden tot aanzienlijke winsten. Eigenaren van goudaandelen behalen doorgaans een veel hoger rendement op hun investering (ROI) dan eigenaren van fysiek goud.

Zelfs beleggers die zich primair richten op groei in plaats van op stabiel inkomen, kunnen profiteren van het kiezen van goudaandelen die historisch sterke dividendprestaties laten zien. Aandelen die dividend uitkeren, vertonen doorgaans hogere winsten wanneer de sector stijgt en doen het beter – gemiddeld bijna twee keer zo goed – dan aandelen die geen dividend uitkeren wanneer de sector als geheel in een neergang verkeert.

De goudmijnen

De mijnbouwsector, die bedrijven omvat die goud winnen, kan een hoge volatiliteit ervaren. Houd bij het evalueren van de dividendprestaties van goudaandelen rekening met de prestaties van het bedrijf in de loop van de tijd met betrekking tot dividenden. Factoren zoals de geschiedenis van het bedrijf met het uitkeren van dividenden en de duurzaamheid van de dividenduitkeringsratio zijn twee belangrijke elementen die in de balans en andere financiële overzichten van het bedrijf moeten worden onderzocht.

Het vermogen van een bedrijf om gezonde dividenduitkeringen te behouden, wordt aanzienlijk verbeterd als het constant lage schuldenniveaus en sterke kasstromen heeft, en de historische trend van de prestaties van het bedrijf laat gestaag verbeterende schulden en kasstroomcijfers zien. Aangezien elk bedrijf groei- en expansiecycli doormaakt wanneer het meer schulden aangaat en een lager saldo aan liquide middelen heeft, is het absoluut noodzakelijk om hun langetermijncijfers te analyseren in plaats van een kortere financiële beeldtijd.

Verschillende manieren om goud te bezitten

Een van de belangrijkste verschillen tussen beleggen in goud enkele honderden jaren geleden en nu is dat er veel meer beleggingsopties zijn, zoals:

  • Goud Futures
  • Gouden munten
  • Goudbedrijven
  • Gouden ETF’s
  • Gouden beleggingsfondsen
  • Goudstaven
  • Gouden juwelen
Krugerrand

Is het een slecht moment om in goud te investeren?

Laten we, om de investeringswaarde van goud vast te stellen, de prestaties vergelijken met die van de S&P 500 van de afgelopen 10 jaar. Goud presteerde slechter dan de S&P 500 in de periode van 10 jaar eindigend op 26 januari 2018, waarbij de S&P GSCI-index 3,27% genereerde in vergelijking met de The S&P 500, die in dezelfde periode 10,36% opleverde.

Dat gezegd hebbende, won goud de S&P 500 in de periode van 10 jaar van november 2002 tot oktober 2012, met een totale prijsstijging van 441,5%, of 18,4% per jaar. De S&P 500 daarentegen werd in deze periode met 58% gewaardeerd.

Het punt hier is dat goud niet altijd een goede investering is. De beste tijd om in bijna elk actief te beleggen, is wanneer er een negatief sentiment is en het actief goedkoop is, en een aanzienlijk opwaarts potentieel biedt wanneer het weer in de gunst komt, zoals hierboven aangegeven.

Elke investering heeft zowel voor- als nadelen. Als u tegen het aanhouden van fysiek goud bent, kan het kopen van aandelen in een goudmijnbedrijf een veiliger alternatief zijn. Als u gelooft dat goud een veilige gok zou kunnen zijn tegen inflatie, dan zijn beleggen in munten, edelmetaal of juwelen paden die u kunt inslaan naar op goud gebaseerde welvaart. 

Onthou dat Goud en andere edelmetalen veel beter hun waarde in de tijd behouden. Waarde zijn middelen, en deze middelen moet je soms omzetten in echt geld voor een aankoop.

Post Uw Goud

Uw professionele goudhandelaar die u begeleidt en adviseert bij uw verkoop. 

 

Gratis taxering van uw edelmetalen

Uw prijs is gebaseerd op de dagprijs

100% retour garantie

100% discretie